Семинар „Ментори и таланти“ ниво 1

 

При отлични условия в хотел „Белведере“ на Банско за шести път се проведе семинар „Ментори и таланти“ първо ниво, организиран от ЗС на БФС в град София. С личното съдействие на председателя на Зоналния съвет г-н Валентин Чакъров, бе спазена традицията за това мероприятие за най-младите футболни съдии, което не се провеждаше до момента на другите места в страната.

Семинарът бе открит от председателя на Съдийската комисия към ЗС на БФС и заместник-председател на Националната комисия проф. Георги Игнатов. Освен него през цялото време присъстваше главният мениджър на Съдийската комисия на БФС г-н Стоян Алексиев. Петте бригади от млади и перспективни рефери имаха в първия ден интересно практическо занимание на терен, ръководено от главния инструктор на ЗС на БФС Николай Йорданов (за главните съдии) и члена на СК към ЗС на БФС и инструктор за град София Веселин Мишев (за асистентите). На тях им помагаше кондиционният инструктор Янчо Янчев.

 

 


 

След това в програмата на семинара участващите рефери имаха „работа по групи“ за решаване на заплетени ситуации от клипове на УЕФА и решаваха теоретичния тест за месец юни, подготвен от Инструкторския панел на СК на БФС и представен пред тях от Милко Николов.


Най-важната част от семинара бе прожектирането на клипове от петте мача, които са ръководили младите таланти. Техните ментори бяха подбрали интересни ситуации, които бяха поставени на обсъждане в залата. Изключително деен бе главният инструктор на ЗС на БФС София Николай Йорданов, който освен анализ на действията на съдиите им даде и много ценни практически съвети за подобряване на действията им на терена в бъдеще. Всички бяха категорични, че Зоналният съвет на БФС в София и председателят му Валентин Чакъров полагат огромни усилия за развитие на съдийството.
Семинарът премина при изключително добри условия и организация, за което заслуга имат секретарят на СК при ЗС на БФС София Павел Павлов и винаги лъчезарната Цвета Попова, технически сътрудник.

Ето и кои млади съдии влизат в състава на всяка една от петте бригади участвали в семинара:

Мартин Стефанов, Даниел Великов и Драгомир Димитров с ментор Стефан Йорданов;

Антонио Антов, Златомир Николов и Атанас Иванов с ментор Мартин Стоименов;

Борислав Цветков, Любослав Танев и Васил Тулевски с ментор Стефан Маринов;

Йордан Петров, Алекс Крушков и Михаил Гигов с ментор Кънчо Димитров;

Владислав Макавеев, Любима Банова и Мария-Йоанна Василева с ментор Десислава Ралкова.

На всеки един талант беше подарена наскоро излязлата от печат книга "Актуални акценти в съвременната цялостна подготовка на футболния съдия" с автор проф. д-р Георги Игнатов, издадена със съдействието на БФС в подпомагане на усилията за издигане равнището на българското футболно съдийство.